Milli mücadele çalışmalarını yürütmek için 19 Mayıs 1919 da Samsun’ a ayak basan Mustafa Kemal ATATÜRK ve arkadaşları, 12 Haziran 1919'da Havza üzerinden Amasya'ya geçerek, burada hazırladıkları “AMASYA GENELGESİ” ni 22 Haziran 1919 tüm dünyaya Amasya’dan ilan ettiler.
Türkiye’nin kuruluş ve kurtuluşu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atılması için Mustafa Kemal ATATÜRK ve arkadaşlarının düzenlenmeyi planladıkları kongrelerin de ilk adımını “AMAYSA GENELGESİ” oluşturmaktadır.
Amasya Genelgesi, Türk Milleti’nin birlik ve beraberliğini sağlayan, kişisel değil ulusal kurtuluş hareketinin temeli olmuştur.
Milli mücadelenin bir anlamda ülkenin işgaline, ulusun esaretine, işbirlikçi yönetimin ihanetine başkaldırı manifestosu da sayılan “AMAYSA GENELGESİ”; Birinci Dünya savaşı galiplerinin Türkiye’yi sömürgeleştirme, halkı köleleştirme girişimine, iç ve dış düşmanlara karşı ulusal varlığımızı devam ettirecek olan Kurtuluş savaşı için atılmış önemli bir adım, Türk Milleti’ni bu zulme karşı egemenliği kendi eline alması için en önemli bir çağrıdır da aynı zamanda “AMASYA GENELGESİ”.
Amasya Genelgesi'nin içeriği şöyledir:
100.yılını kutlamış olduğumuz bu kutsal çağrının yapılmasında emeği geçenlere, bu çağrıya uyarak canları pahasına bizlere özgür bir vatan bırakanlara büyük bir minnet duyuyor saygıyla anıyorum.
Milli mücadelenin ve Amasya Tamimi’ nin 100.Yıl etkinlikleri çerçevesinde Amasya Valiliğince 12-22 Haziran tarihleri arasında “AMASYA ULUSLARARASI ATATÜRK KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ” düzenlenmektedir. Bu etkinlikler; Türk Yıldızları Gösterisi, Kortej Yürüyüşleri, Resim Sergileri, Konferanslar, Söyleşi, Tiyatro, Dans Gösterileri, Seriler, Defileler, yarışmalar ve Konserlerden oluşmaktadır. Nice yüzüncü yıllar kutlamak dileğiyle, Ne Mutlu Türküm Diyene.