AZ TEHLİKELİ İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

       En az 1 çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde de  iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alma zorunluluğu 01.01.2025 tarihi itibariyle başlamıştır. Çalışanı bulunan Site ve Apartmanlar ile çırak ve stajyer çalıştıran işyerleri de bu kapsamdadır. Bu kapsama giren işyerleri “İş Sağlığı ve Güvenliği “ hizmetini Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB  ) ya da “Çalışan Sağlığı Merkezi”   (ÇASMER)  den hizmet alarak, ya da iş güvenliği uzmanlığı belgesini  alarak kendisi  bu zorunluluğu yerine getirebilir. 

       İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütmek isteyen ve “İş Güvenliği Uzmanı Belgesi” i olan işveren; İş sağlığı ve Güvenliği Kayıt, Takip ve İzleme Programı İSG-KATİP ’ i üzerinden sisteme kaydolmaları zorunludur. İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri, İSG-KATİP’ te onaylandığı tarihten itibaren geçerli sayılmaktadır.  

       Elliden az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri öncelikli olarak aşağıda belirtilen işlemleri yaptırmaları gerekiyor. Yaptırmayanlar için:

1- İşyerinde risk değerlendirmesi yaptırılacak,  oluşabilecek olası tehlikelerin belirlenmesi ve buna göre “Risk Analiz Raporu” nun düzenlenmesinin sağlanması gerekli olup, bunun yapılmaması durumunda 79.783,00 TL ceza uygulanacaktır.   
2- Deprem, yangın vb. doğal afetlerle karşılaşıldığında öncelikli olarak nelerin yapılması gerektiğine ilişkin “Acil Durum Planı ve Yangın Talimatı” hakkında rapor düzenlenmesinin sağlanması gerekli olup, bunun yapılmaması durumunda 16.189,00 TL ceza uygulanacaktır.
3- Çalışanların sağlık muayenelerine ilişkin hizmetleri kamu sağlık hizmeti sunucuları veya aile hekimleri ya da çalışan sağlığı merkezlerinden (ÇASMER) İşe girişlerde işe girmeden önce, mevcut çalışanlar için ise az tehlikeli işyerlerinde 5 yılda bir olmak üzere alınması zorunlu olup, bu zorunluluğa uyulmaması halinde ise 26.557,00 TL ceza uygulanacaktır.   
4- İş Güvenliği Uzmanı görevlendirmediği ya da OSGB veya ÇASMER’ den hizmet satın almadığı (işverenin “İş Güvenliği Uzmanı Belgesi” yoksa)  88.663,00 TL ceza uygulanacaktır.
5- Çalışanlara belirli zamanlarda eğitim verilmesi zorunlu olup; İşe başlama eğitimi, temel eğitim, bilgi yenileme eğitimi, ilave eğitim ve benzeri tüm eğitimler belgelendirilerek çalışanın özlük dosyasında saklanır. Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde üç yılda en az bir defa ve en az sekiz saat eğitim verilmesi ve verilen eğitimlerin belgelendirilmesi gerekmektedir. Bu zorunluluğa uymayanlara her bir çalışan için 7.156,00 TL ceza, uygulanacaktır.

       Tehlikeli ve Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri; “İş sağlığı ve Güvenliği Hizmeti” niOrtak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB)’minden ya da “Çalışan Sağlığı Merkezi”(ÇASMER) ‘nden almaları gerekmektedir.

       Az tehlikeli sınıfta yer alıp 50’den az çalışanı bulunan işyeri sahibi Bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlamak, sınavda başarılı olmak şartıyla iş güvenliği uzmanlığı belgesini alanlar işe giriş ve periyodik muayeneler ile tetkikler hariç olmak üzere iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri üstlenebileceklerdir.

       İş Güvenliği Uzmanlığı Belgesi alabilmek için Anadolu Üniversitesinin sertifika programına, herhangi bir diploma derecesi aramaksızın 18 yaşını doldurmuş herkes katılabilir. Başvuru işlemleri 03.02.2025 – 02.03.2025 tarihleri arasında esertifika.anadolu.edu.tr adresinden yapılabilecektir. Kayıt Bedeli 750 TL’dir. 

E-posta Girişi
E-Mükellef Girişi