01.NİSAN.2015 tarihinde Resmi Gazete’ de “EV HİZMETLERİNDE 5510 SAYILI KANUNUN EK 9 MADDESİ KAPSAMINDA SİGORTALI ÇALIŞTIRILMASI HAKKINDA TEBLİĞ” yayınlandı. Bu tebliğle, ev hizmetlerinde 10 günden az ve 10 günden fazla çalışanların sigortalılıklarının nasıl olacağı düzenlenmektedir. Temizlikçi sigortası olarak da bilinen bu sigorta, aslında sadece temizlikçileri kapsamamakta başka hizmetleri de kapsamaktadır.
Bu yazı dizimizde “ Ev Hizmetlerinde Çalışanların Sigortalılığı “ konusu ilgili tebliğe göre detaylı olarak ele alınacaktır.
HANGİ İŞLER EV HİZMETİ SAYILIR?
Ev içerisinde yaşayanlar tarafından yapılabilecek; Temizlik, Ütü, Yemek yapma, Çamaşır, Bulaşık yıkama, Alışveriş, Bahçe işleri, Çocuk, yaşlı veya özel bakıma ihtiyacı olan kişilerin bakım işlerinin, ev halkı dışındaki bireyler tarafından yapılması işleri ev hizmeti sayılacaktır.
Çocuk, yaşlı veya özel bakım işinin ev hizmetinde çalışanın; Evinde, ya da hastane, bakımevi vb. yerlerde yapılması da ev hizmeti sayılacaktır.
Aynı evde oturan üçüncü dereceye kadar akraba olanların yaptıkları işler ev hizmeti sayılmayacaktır.
EV HİZMETLERİNDE SİGORTALI ÇALIŞTIRMA İLE GETİRİLEN YENİ UYGULAMADAN KİMLER YARARLANABİLECEKTİR?
Ev hizmetlerinde sigortalı çalıştırmayı düzenleyen yeni uygulamadan gerçek kişiler (şahıslar) yararlanacak olup tüzel kişilerin talepleri kabul edilmeyecektir.
EV HİZMETLERİNDE ÇALIŞANLARIN SİGORTALILIĞI NASIL SAĞLANACAK?
Ev hizmetlerinde sigortalı çalıştıranlar hakkında bu işlerin ay içinde 10 günden az ve 10 günden fazla yapılıp yapılmadığına göre işlem yapılacaktır.
Ayda 10 günden az çalışanlar; İş kazası, Meslek hastalığı yönünden sigortalı sayılacak, Primleri çalıştıran kişi tarafından ödenecek, Sigortalılar isterlerse, takip eden ayın sonuna kadar uzun vade (emeklilik) ve genel sağlık sigortası primini kendileri ödeyebilecektir. Ev hizmetinde çalışan kişinin uzun vade ve genel sağlık sigortası primi ödemesi için çalıştıran kişi tarafından 1 gün iş kazası primi bildirilmesi yeterli olacaktır. Sigortalılar uzun vade ve genel sağlık sigortası primini takip eden ayın sonuna kadar ödeyebilecek olup bu sürenin geçirilmesi halinde primin bir daha ödenme imkânı kalmayacaktır.
Ayda 10 gün ve üzerinde çalışanların; Primleri işverenleri tarafından kolay işverenlik uygulamaları çerçevesinde (işyeri ve aylık hizmet bildirgesi verilmeden, damga vergisi ödemeden) emeklilik ve genel sağlık sigortası primini de kapsayarak ödenecektir.
EV HİZMETİNDE AYDA 10 GÜNDEN AZ ÇALIŞANLARIN PRİMLERİ NE KADAR ÖDENECEK?
Evinde ayda 10 günden az süre ile sigortalı çalıştıranlar bu kişiler için çalıştırdıkları her bir gün için asgari ücretin günlük tutarının % 2’si oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi ödeyecektir.
İş kazası ve meslek hastalığı primi 01.01.2019-31.12.2019 tarihleri arasında bir gün için ödenecek tutar 1,71 TL. dir.
Ev hizmetlerinde ayda 10 günden az süre ile çalışanların, emekli olabilmek ve genel sağlık sigortasından yararlanabilmek için isteğe bağlı günlük kazanç alt sınırına göre ödeyecekleri prim tutarı:
01.01.2019 – 31.12.2019 tarihleri arasında 85,28 x 30=2.558,40 x % 32,5 = 831,48TL’ dir.