2019 yılına ilişkin emlak vergisinin birinci taksit ödemesinde son aya girdik. Tahakkuk eden emlak verileri ödemesinin 31 Mayıs 2019 Cuma akşamına kadar yapılması gerekiyor.
Belediyelerin en önemli gelir kaynaklarından birisi olan emlak vergisi, ülkemizde yaklaşık 26 milyon insanı ilgilendirmektedir. Bina, arsa ve arazilerden alınan vergiye emlak vergisi denir. Emlak vergisi bir servet vergisidir aynı zamanda. Mülkiyeti devam ettiği sürece sürekliliği olan bir vergi türüdür. Her yıl düzenli olarak belediyeler tarafından tahsil edilen bu vergi tek seferde ödenebileceği gibi iki taksite de bölünebilir. İlk taksitlendirme mart, nisan ve mayıs aylarında; ikinci taksitlendirme ise kasım ayındadır. Emlak vergisinde taşınmaz malın tapusuna sahip olanlar mükelleftir.
Emlak vergisi matrahları; her dört yılda bir oluşturulan komisyonlarca yeniden belirlenmekte, diğer yıllarda ise belirlenen bu değerlerin üzerine yeniden değerleme oranının yarısının uygulanması suretiyle bulunan matrahlar üzerinden vergi alınmaktadır.
Vergi tutarının, asgari rayiç değerler üzerinden hesaplanması sebebiyle her yıl değişmesi söz konusudur. Bunun yanında vergi oranları konut, arsa ve arazi ya da işyeri olmak üzere taşınmazın özelliğine göre değişir. Emlak vergisi zamanında ödenmediği durumlarda, gecikme oranı günlük olarak hesaplanan gecikme cezası söz konusudur.
Emlak vergisi oranları: Konutlar için binde 1, işyerleri için binde 2, arsalar için binde 3, araziler için ise binde 1 olup, büyükşehir ve mücavir alanlarında ise bu oranların iki katı uygulanmaktadır.
Türkiye sınırları içinde, brüt 200 metrekarenin altında ve tek konuta sahip olan;
Emlak vergisi ödemeyecek. Emlak vergisi ödenmemesi için bu şartlar tek başına yeterli olmayıp bazı koşulların taşınması gerekmektedir. İşte sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanılması için:
halinde, emlak vergisi ödenmeyecektir.
İşyeri, Arsa ve Arazi için emlak vergisi indirimi söz konusu değildir. İndirimden yararlanmak isteyenler, emlaklarının bulundukları belediyelere giderek, muaf olduklarını bildiren muafiyet formunu doldurarak, müracaat etmeleri gerekmektedir.
Geçmiş yıllarda muafiyet kapsamına girdiği halde, talep edip bu hakkını kullanmayanlar ve hatta vergi ödeyenler; ilgili belediyeye düzeltme talebinde bulunup 2014-2015-2016-2017-2018 yıllarına ait ödemiş oldukları vergi var ise, ödedikleri bu vergileri de iade olarak alabileceklerdir.